„Открит урок по практическо обучение“ за автотранспорт и мехатроника

Партньори в действие: ПГТТМ – гр. Казанлък 🙂🙃😉
„Открит урок по практическо обучение“ за автотранспорт и мехатроника
Особен акцент в програмата на Общността на Виталис училищата в България стана посещението в Казанлък на 5 юни. По покана на Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт представителите на компания Виталис се срещнаха с ученици и учители от училището и участваха в пъстрото празнично шествие по централните булеварди на Казанлък, преминало под мотото „Усмивки и цветя“ в рамките на градски тържества „Празник на розата“.
Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт представи два автомобила – прототип на Формула 1 с електрически двигател и болид „Розовата долина“ с форма по технологията „енергийно-капков модел“. Автомобилите бяха управлявани от учениците Неда Калайджиева и Радостин Ковачев. Болидът е с електрическа батерия и има футуристична форма, наподобяваща водна капка. Изборът на форма следва наблюдавани физично-механични закономерности в природата, една от които е, че капката оказва най-малко съпротивление във въздуха. Дизайнът на иновативния автомобил е представен за първи път пред ученици и преподаватели. Носещ името „Духът на долината“, болидът има и първо публично участие в шествието на Празника на розата през 2021г. Дизайнът е дело на David Holding & SpaceCAD. По техническото създаване на болида са работили над 30 ученици от ПГТТМ в продължение на 3 години. Болидът е в следващ етап на поредица от тестове.
По време на шествието ПГТТМ беше подкрепено от страна на Ивелина Николова, бивша възпитаничка на училището, която сега е административен директор на компания „World Transport Overseas“, международна логистична компания – лидер във въздушния, морския и сухопътен транспорт в Европа и други континенти. Тя застана начело на училищната процесия със своя автомобил марка „Бентли“ и беше личен шофьор на директора инж. Д-р Дечко Пейчинов. Луксозното возило създаде вълнения и приповдигнато настроение сред участниците от ПГТТМ, както и стана повод за любопитство от страна на публиката.
Училището има отлична база за практическо обучение по съвременните стандарти. Училището разполага с учебни работилници и специализирани лаборатории – за електрообзавеждане на автомобила, със съвременни стендове за изпитване на електрически агрегати и възли; за изпитване на двигатели, оборудвана със стендове за изпитване на ДВГ и Мотортестер диагностика на двигатели и системи на Форд, Фолксваген, Мерцедес, Опел и др.; автомобилен сервиз със стенд „MOTORPAL“ за изпитване и регулиране на гориво-нагнетателни помпи и стенд КП 16-09 за изпитване и регулиране на дюзи за дизелови двигатели, компютърна диагностична техника за ремонт на ходовата част на съвременните автомобили със стенд HPA „EUROTRONIK“, стенд за регулиране на фарове и стенд за измерване на спирачната сила, необходима за спиране на автомобила; собствен автомобилен парк, пет компютърни кабинета с неограничен достъп до Интернет.
В следобедните часове на неделния ден работен обяд край живописния язовир Копринка срещна представителите на Виталис с директора на ПГТТМ инж. д-р Дечко Пейчинов и учители. Бяха обсъдени възможностите за разнообразни програми за практическо обучение на стажанти в професионалните центрове на Виталис в Лайпциг до 2027 година, както и предстоящите събития – Еразъм семинар в Приморско и връчване на награди за участие в конкурс „Моят Еразъм+ прозорец“, в който ученик от ПГТТМ се класира сред първите десет.

Did you like this? Share it!

Leave Comment

Използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че сте съгласни. We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

Call Now Button