„Открит урок по практическо обучение“ за автотранспорт и мехатроника

Партньори в действие: ПГТТМ – гр. Казанлък 🙂🙃😉
„Открит урок по практическо обучение“ за автотранспорт и мехатроника
Особен акцент в програмата на Общността на Виталис училищата в България стана посещението в Казанлък на 5 юни. По покана на Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт представителите на компания Виталис се срещнаха с ученици и учители от училището и участваха в пъстрото празнично шествие по централните булеварди на Казанлък, преминало под мотото „Усмивки и цветя“ в рамките на градски тържества „Празник на розата“.
Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт представи два автомобила – прототип на Формула 1 с електрически двигател и болид „Розовата долина“ с форма по технологията „енергийно-капков модел“. Автомобилите бяха управлявани от учениците Неда Калайджиева и Радостин Ковачев. Болидът е с електрическа батерия и има футуристична форма, наподобяваща водна капка. Изборът на форма следва наблюдавани физично-механични закономерности в природата, една от които е, че капката оказва най-малко съпротивление във въздуха. Дизайнът на иновативния автомобил е представен за първи път пред ученици и преподаватели. Носещ името „Духът на долината“, болидът има и първо публично участие в шествието на Празника на розата през 2021г. Дизайнът е дело на David Holding & SpaceCAD. По техническото създаване на болида са работили над 30 ученици от ПГТТМ в продължение на 3 години. Болидът е в следващ етап на поредица от тестове.
По време на шествието ПГТТМ беше подкрепено от страна на Ивелина Николова, бивша възпитаничка на училището, която сега е административен директор на компания „World Transport Overseas“, международна логистична компания – лидер във въздушния, морския и сухопътен транспорт в Европа и други континенти. Тя застана начело на училищната процесия със своя автомобил марка „Бентли“ и беше личен шофьор на директора инж. Д-р Дечко Пейчинов. Луксозното возило създаде вълнения и приповдигнато настроение сред участниците от ПГТТМ, както и стана повод за любопитство от страна на публиката.
Училището има отлична база за практическо обучение по съвременните стандарти. Училището разполага с учебни работилници и специализирани лаборатории – за електрообзавеждане на автомобила, със съвременни стендове за изпитване на електрически агрегати и възли; за изпитване на двигатели, оборудвана със стендове за изпитване на ДВГ и Мотортестер диагностика на двигатели и системи на Форд, Фолксваген, Мерцедес, Опел и др.; автомобилен сервиз със стенд „MOTORPAL“ за изпитване и регулиране на гориво-нагнетателни помпи и стенд КП 16-09 за изпитване и регулиране на дюзи за дизелови двигатели, компютърна диагностична техника за ремонт на ходовата част на съвременните автомобили със стенд HPA „EUROTRONIK“, стенд за регулиране на фарове и стенд за измерване на спирачната сила, необходима за спиране на автомобила; собствен автомобилен парк, пет компютърни кабинета с неограничен достъп до Интернет.
В следобедните часове на неделния ден работен обяд край живописния язовир Копринка срещна представителите на Виталис с директора на ПГТТМ инж. д-р Дечко Пейчинов и учители. Бяха обсъдени възможностите за разнообразни програми за практическо обучение на стажанти в професионалните центрове на Виталис в Лайпциг до 2027 година, както и предстоящите събития – Еразъм семинар в Приморско и връчване на награди за участие в конкурс „Моят Еразъм+ прозорец“, в който ученик от ПГТТМ се класира сред първите десет.

Did you like this? Share it!

Leave Comment

Call Now Button