„На пътя животът е с предимство“

pg-ttm-07

 В Националния ден на безопасността на движението по пътищата – 29 юни ПГ по транспорт и мениджмънт получи поредното отличие!!! На тържествена церемония в заседателната зала на Българската телеграфна агенция бяха отличени само 6 учебни заведения от цялата страна и 6 детски градини, както и регионални структури на МВР. Единствената професионална гимназия в списъка на отличените бе нашата гимназия. От 250 номинации Държавната агенция в партньорство с БТА, Министерство на транспорта и съобщенията, Министерството на младежта и спорта и МОН удостоиха с плакет „Победител в категория образователна среда в подкрепа на БДП“ ПГ по транспорт и мениджмънт!!!

Благодаря на инж. Росица Цветкова, инж. Диана Георгиева, Злати Златев и на целия екип от направление „Хибридни технологии, мехатроника и автотранспортна техника“ за неуморния ежедневен труд, за креативния подход в обучението на учениците и за тяхната всеотдайност в съдаването на образователна среда в подкрепа на БДП!!!

Д.Пейчинов

Първите годишни награди за пътна безопасност бяха връчени на специална церемония в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в София. Инициативата е на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП), организирана с подкрепата на БТА. Двете агенции обявиха и началото на обща рубрика за  безопасността на движение по пътищата. Ще използваме рубриката, за да поставяме важните теми на вниманието на обществото и да можем постоянно да информираме всички какво се случва, какъв е напредъкът и какво още може да се направи, обясни Малина Крумова, председател на ДАБДП.

В Националния ден на безопасността на движението по пътищата – 29 юни, бяха отличени областни комисии, работещи по темата, областни дирекции на МВР, общини, регионални дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“, училища и детски градини. Целта е да се отличат регионални и местни дейности, реализирани в подкрепа на подобряването на безопасността и намаляването на жертвите и ранените по пътищата.

 

Културата на движението по пътищата е част от общата култура на един народ, заяви генералният директор на БТА, който откри церемонията. „Медиите сме особено отговорни за общата култура на народа ни, защото ние сме тези, които увеличаваме агресията в обществото, като усилваме присъствието на агресивни нарушители на добрия тон. Насърчаваме омразата, търсейки във всичко сблъсък. Превръщаме анормалното в естествено, представяйки само катастрофи. Правим герои нарушителите на правилата, давайки им твърде много минути слава“, посочи Вълчев.  Според него медиите не трябва да бъдат подстрекатели на яростта на някои водачи, преследвайки рейтинг или харесвания на новините си в социалните мрежи.

В момента България няма стратегия за развитие на републиканската пътна мрежа, посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Според него отсъствието на стратегически подход е една от основните предпоставки за лошото състояние на пътната мрежа и способства за огромния брой пътнотранспортни произшествия. „Всяка година имаме огромен брой пътни произшествия, имаме стотици загинали и хиляди ранени. Всяко година губим населението на едно средно голямо българско село. Това е изключително тежък социален проблем, към който не могат да останат безучастни нито институциите, нито обществото“, каза още Цеков. Той посочи, че основен приоритет на кабинета ще бъде да се върне стратегическото планиране в управлението и развитието на пътищата.

От началото на следваща седмица се въвежда новост в теоретичния изпит при кандидатстване за шофьорска книжка, като ще има интерактивни видеоклипове, които ще показват опасни ситуации на пътя, обяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той каза, че ще има промени и в самите практически изпити за получаване на шофьорска книжка, като целта е да се ограничи до голяма степен и субективния фактор. „В момента автомобилна администрация подготвя приложение, с което електронно и на случаен принцип ще се избира маршрутът на водачите, когато полагат изпит“, добави транспортният министър.

Дошло е време да поставим безопасността на движението като приоритет номер едно за държавата, посочи министърът на младежта и спорта Димитър Илиев. Според него трябва да разграничим пътнотранспортните произшествия от криминалните деяния. Той добави, че всеки, който няма достатъчно самосъзнание, трябва да бъде контролиран, наказван и глобяван, за да може да се възпитава по някакъв начин. „Не можем да сложим полицай на всяко кръстовище, няма такава държава“, коментира той, но отбеляза, че можем да сложим камери на всяко кръстовище и да се опитаме да ги синхронизираме, за да се глобява всеки нарушител.

Представителите на държавната власт осъзнават, че чрез своите решения и тяхното изпълнение поемат задължението да са  пазители на човешкия живот и здраве, отбеляза заместник-министърът на вътрешните работи Кирил Ценкин. Предимството на пътя е живот, нека винаги даваме път на живота, призова той.

Трябва да научим младите хора да уважават закона и правилата, да уважават себе си и да бъдат толерантни един към друг, да бъдат грижовни и отговорни, каза Мариета Георгиева, заместник-министър на образованието и науката. Тези личностни качества трябва да развиваме и да поставим в основата, за да имаме една култура на движението, смята тя.

Did you like this? Share it!

Leave Comment

Използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че сте съгласни. We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

Call Now Button