ВОДОРОДНАТА СТРАТЕГИЯ в автомобилната индустрия.

ПГ по транспорт и мениджмънт се докосна до ВОДОРОДНАТА СТРАТЕГИЯ в автомобилната индустрия. Нашият бивш ученик доц. Благой Бурдин – ръководител на проект за внедряване на водородни електромобили в България представи в гимназията хибридната концепция на своя автомобил.

На 25 и 26 юни в Стара Загора, в Дните на водородната електромобилност, специалисти от няколко европейски държави дискутираха относно проблемите, предимствата и перспективите в използването на водородни електромобили в България и Европа. Горд съм, че моят бивш ученик доц.Благой Бурдин представи и достойно защити предимствата на водородната концепция на форума и очерта перспективите за реализацията на тази идея както в област Стара Загора, така и в България. Подобни събития и срещи са много зареждащи и мотивиращи, особено в края на учебната година и дават надежди на нас като преподаватели и ръководители, че неуморният и безрезервен труд през годините дава най-сладките плодове!!!

Сред основните предимства при водородните електромобили е тяхната ресурсна устойчивост. Това каза пред БТА доц. Благой Бурдин от Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) към Българската академия на науките (БАН). Доц. Бурдин, който е възпитаник на Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък, представи в гимназията първия регистриран в страната водороден електромобил. 

По думите му тази регистрация е била чудесна възможност да се научи повече за водородните технологии в електрическия транспорт. „Автомобилът не се различава по нищо от конвенционалните. Основната част на технологията е в предния капак, сърцето на тази система е пакетът горивни клетки, където се извършва електрохимичното преобразуване на водород, който се взема от резервоарите на автомобила, и кислород от въздуха. Това е директно електрохимично преобразуване, в което продуктите са електрическа енергия, топлина и вода“, обясни той. Електрическата енергия се използва за задвижване както на електродвигателя, който е само един и задвижва предните колела, така и консуматорите в автомобила. Топлината през лятото се отделя с външен топлообменник, но предимството на тази отделена топлина през зимата е, че подгрява купето, отбеляза доц. Бурдин. Той подчерта, че това е много сериозно предимство пред електромобилите, защото няма намаляване на пробега при тежки зимни условия. 

Зареждането на автомобила става с водород при налягане до 700 бара. При комерсиална станция автомобилът се зарежда за около три минути, а пробегът е между 500 и 600 километра. 

Друго съществено предимство е ресурсната устойчивост. „В този автомобил почти всичко се рециклира на сто процента, няма голяма тежка батерия, която да води до предизвикателства при рециклирането‘“, каза той. Доц. Бурдин отбеляза, че рециклирането е много важна част по отношение на цената на тези автомобили в дългосрочен аспект. „Ресурсната устойчивост и липсата на необходимост от голяма батерия в голям мащаб би могло да свали производствената цена, тя би била еквивалентна на останалите автомобили, защото в него няма нищо специфично“, обясни той. 

По думите на доц. Благой Бурдин основно предизвикателство пред по-масовото навлизане на водородната електромобилност са зарядните станции. „В момента в страната има само една, тя е част от Центъра по компетентност „Хитмобил“, каза той. Станцията е преместваема и в момента се намира в Стара Загора, където автомобилът беше представен в рамките на иниицативата Дни на водородната елекромобилност. В столицата станцията се намира в полева лаборатория. Според доц. Бурдин тази лаборатория е не само експеримантална постановка, но и важна първа стъпка, за да може тези автомобили да започнат да навлизат. 

Надявам се в следващите години това да се случи, защото има предпоставки, коментира още той и отбеляза, че автомобилът не се различава от конвенционалните с изключение на вида на горивото и възможността директно да се прилага възобновяема енергия при неговото използване. „Има и регламент за разгръщането на инфраструктурата за алтернативни горива, според който до 2030 година по основната пътна мрежа и на всеки градски възел в държавите членки на Европейския съюз трябва да бъде изградена такава инфраструктура, което ще бъде една значителна и важна крачка за по-бързото разгръщане на този тип транспорт“, каза още той. 

Бъдещето е микс от технологии, смята доц. Благой Бурдин. Според него при всички положения преходът от изкопаеми горива към възобновяеми източници ще изисква всяка налична технология. „Бъдещето е в три основни зони – батерийни електромобили, водородни електромобили и двигател с вътрешно горене със синтетични горива. Какъв ще бъде миксът, зависи от много фактори, но това е част от бъдещето“, посочи той. И изрази мнение, че водородната електромобилност би имала съществено място поради баланса между предимства и недостатъци спрямо останалите автомобили. 

Директорът на гимназията по транспорт инж. д-р Дечко Пейчинов благодари на доц. Бурдин за посещението. „Той е наша гордост, част от алеята на славата на гимназията. Днес тук той презентира както своята научна дейност, така и бъдещето на развитието на авомобилната промишленост в България, а нашето училище е част от тази стратегия“, каза директорът. Той подчерта, че доц. Благой Бурдин ще бъде лицето на тази индустрия в България.

 

източник

Did you like this? Share it!

Leave Comment

Използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че сте съгласни. We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

Call Now Button